Blog Full

Varg

25 jan 2015

 

Älskar att gå i skogen med alla hundarna , se naturens skönhet och njuta av dess mångfald .

Jakten på Vargen får mig att fundera på var jag står i frågan  ?

Viltolyckor i samband med kollision mellan bil och Älg , Rådjur eller Vildsvin är vanliga och åsamkar lidande för såväl djur som människor .

Ska vi minska viltstammen radikalt för att förhindra olyckor , eller kanske öka antalet vargar för att på ett naturligt sätt minska  antalet viltolyckor ?

Antalet påkörda hundar och dödade hundar överskrider vida de fåtal jakthundar som vargen dödar ?

Hur stort antal jakthundar som skadas eller dödas av vådaskott under jakten är ett mörkertal för mig .

Hur skulle jag reagera om vargen tog en av mina älskade hundar ?

Hur stort är det antal Hund-angrepp i Sverige som genererar skador på barn och vuxna , finns det statistik på detta ?

Är jag tolerant nog att acceptera att det är naturens gång och klandra mig själv för min ouppmärksamhet eller vänds min saknad till ett hat mot vargen som tog min fyrbenta vän ?

Jag har inget svar eftersom det inte drabbat mig och då är det bara egna spekulationer , men nyansen på debatten om vargens utbredning i vår underbara natur är enligt min uppfattning osaklig och styrs tyvärr av ekonomiska och privata intresse-organisationer .

 

 

 

My Dog 2015

17 jan 2015

Vår stolthet Höga Skogs Tuch of Purple Rain har blivit stor nu och visade framtassarna på My Dog I Goteborg 2015 genom att få ett hedrande BIR . Så nu är han Such Lp1 och Lp2 och skall ställas i Roskilde sista helgen i april så det ät bara att hålla alla tassar som finns.

 

 

 

Mamma Good Day Sunshine (Trollet ) , är så stolt över sina valpar .

 

https://images.staticjw.com/ken/7329/mini-348.jpg

Blodpudding

25 nov 2012

Aktiverar odjuren med att gå ut i skogen ensam och lägga ut godis i form av mamma scans köttbullar på strategiska platser såsom stubbar stenar m.m  .

Efter en timme cirka släpper jag lös flocken , som direkt fattar att Husse varit ute och lekt själv i skogen . Med leran sprutande om tassarna försvinner de snabbt i mitt tidigare spår . I lugnt tempo promenerar jag därefter för att se på när hundarna rusar runt i jakt på läckerbitarna .

Något förvånad åsog jag hur hundarna frenetiskt sökte efter delikatesserna , dock utan synbart resultat . Slokörade kom de tillbaka och blängde på mig som om jag var den största usling som gått i ett par skor (stövlar i den här leran ) .

Jag fattade piken och halade raskt upp reserven ur jackan och utfodrade de nu dyngsura och leriga varelserna .

Konfunderad vandrade vi hemåt och jag beslöt att göra ett nytt försök på eftermiddagen . Iklädd sydväst ,oljeställ och stövlar och en påse med köttbulla  utförde jag ånyo samma rutin som på förmiddagen . Min misstänksamhet om vad som hänt förstärktes snabbt när jag såg bevingade varelser följa mina steg från talltopparna . I slutet av promenade nstannade jag under en tät grann och såg hur som en scen från Hitchkock  (stavas det så ? ) film fåglarna , luften fylldes av varelser som snabbt seglade ner från talltoppana för att njutningsfyllt sluka de delikatessewrna som jag hadde placerat ut .

Idag inhandlades blodpudding , så imorgon gör vi ett nytt försök med dessa delikatesser . Ska bli intressant att se om det ger samma oönskade rresultat .

Äppelkriget

10 nov 2012

Kriget har brutit ut på hemmafronten .De  Äpplen på hösten som jag inte plockat in  ramlar som alla vet ner på marken nrt frosten kommer .

Älgarna hälsar genast på och frossar i dessa läckerheter , speciellt i gryningen .Morgonpromenaden har urartat till ett ställningskrig på tre fronter  En front mellan mig och hundarna då de betraktar mig som ovanligt korkad som hindrar dem från att jaga dessa suspekta varelser som okuperar vår trädgård . Nästa front innebär ställningskrig mellan tre hundar och två älgar , där de senare med stoiskt lugn betraktat människans bästa vän som något totalt ofarligt och nedlåtande lugnt fortsätter med sin äpplefrukost . Tredje och sista fronten är husse mot älgarna , där jag förgäves försöker få dem att undvika min trädgård .

Följaktligen räfsade jag ihop de äpplen som låg strödda på marken , förpasssade ner dem i en korg och bar iväg dem ut på kalhygget för att där utfodra älgarna var min intelligenta tanke . 

Nåväl ,nöjd och belåten med att äntligen löst problemet vandrade jag hemmåt . Nästa morgon som förövrigt var lördag morgon , släppte jag ut hundarna och lät dem springa före mig i trädgården i full förvisning om att älgarna inte var på plats .

Ett våldsamt skällande fick mig snabbt på andra tankar och femtio meter avverkades på 2 sekunder .

Under äppleträden reste sig lugnt älgarna som i väntan på att äpplena högst upp i trädet skulle ramla ner så att deras frukost skulle serveras .

Mina odjur är inte intresserade av jakt som väl är ,men bra på att tala om att det är deras trädgård , och där ska inte finnas andra ludna varelser förutom de och i viss mån husse .

Givetvis tröttnade skogens konung eller om det var drottning på oljudet ,och spatserade lugnt iväg för att de om frukosten serverades någon annanstans .

Min morgon var helt förstörd , hjärtat slog frivolter och adrenalinet flödade , när jag i snabbt tempo avverkade min morgonpromenad ,muttrande något om akvarifiskar eller hamster istället för hundar .

 

Halloween 2012

7 nov 2012

Visst är det mysigt med utklädda barn ,som bankar på ens dörr och skriker bus eller godis . Något disträ öppnar jag dörren inget ont anande . På utsidan står häxor ,tomte , och något svårdefinerad varelse från yttre rymden . Jag blev om inte glatt överaskad ,så ändå hajade jag till och funderade på varför dessa små varelser gallskrek vid min ytterdörr .

 

Nästa ögonblick fick mitt hjärta att slå dubbelvolter och håret att resa sig på alla delar av kroppen , då ett enormt oväsen innefrån huset fick mig att snabbt inse situationens allvar .

Odjuren som jag tillbringar en stor del av mitt liv med ,insåg snabbt att Husse var i fara , och kom till undsättning i full karriär .

Två hundar kom rusande till undsättning och den tredje sprang åt motsatt håll ,för att förmodligen gömma sig bakom soffan , och fullkomligt strunta i att Husse var i fara .

Ett rytande från min sida fick såväl hundar att tvärnita som barnen att rusa från dörren i vild panik , trots mina halvhjärtade försök att förklara för dessa varelser att hundarna absolut inte var farliga .

Att som hundägare några timmar senare försöka förklara för en något uppretad mamma i telefon ,att det var en naturlig reaktion från hundarna misslyckades totalt .

Med ett mening ringande i mina öron ,om djurpolis och barnmisshandel avslutades samtalat , trots mina halvhjärtade ursäkter om att hundarna faktiskt reagerade fullt normalt trots allt . Jag lyckades stoppa dem från att fullfölja attacken,som förmodligen  slutat med att hundarna slukat godiset som de små djävlarna bar med sig .

Antecknade snabbt i kalendern med stora bokstäver att i 2013 års kalender skriva in att Halloween kommer även år 2013 .

 

 

Älgjakt 2012

13 okt 2012

Äntligen några dagar med uppehåll från regnet . Firade detta med en extra lång höstpromenad i arla morgonstund . Tre av hundarna var med . Två Riesen och en schäfer , uppskattade Husse som den som var värd att hyllas för denna ynnest att få tillbringa extra tid i trevligt sällskap i skogen . Beväpnad med koppel ,köttbullar och gott humör vandrade vi i höstlövens färgsprakande värld .

Ett plötsligt möte med en Älgtjur , fick oss alla att bli tysta och vördnadsfullt betrakta Skogens Konung ,  En stilla bedjan från min sida att hundarna skulle komma ihåg sin goda uppfostran att Jag strängeligen förbjudit all form av jakt  skulle fungera . För säkerhets skull mutade jag dem snabbt med köttbullar och fick dem förvånandsvärt nog att glömma älgen .  Sakta och majestätiskt vände den om och travade sakta iväg från oss .

Glad i hågen fortsatte jag min och hundarnas motionstur på en sagolikt färgsprakande lövfylld stig . . Ett våldsamt skällande från alla hundarna fick mig att snabbt komma tillbaka till nuet . Alla mina fyrbenta väluppfostrade hundar ,struntade totalt i sin uppfostran och att husse i sin ficka har  delikatesser i form av Mamma Scans köttbullar . I ett rasande tempo flög de fram genom skogen , för att omringa en En bevuxen kulle och formligen utan hyfs , skälla ut detta Träd .

En lätt olust känsla gick genom min ryggrad , när jag vilt vrålande rusade fram mot kullen i tron att ännu en älg befann sig på kullen .

Tyvärr fanns där ingen Älg  ,däremot en älgjägare ,som med vilt stirrande ögon , och ett gevär som darrade betänkligt betraktade bestarna som omringade honom . Från att vara en hårdhudad  Jägare till att bli betraktad som ett villebråd var tydligen steget inte långt .

Hundarna som aldrig tidigare sett en människa med kamuflagekläder ,buskar instoppade i mössan och en konstig pinne i handen betraktade denna underliga varelse som med skälvande ben tryckte sig mot En-Busken som en varelse nedstigen från Hundarnas Mars .

Lyckligtvis blev Husses ankomst intressantare  ,eller om det var lukten av köttbullar ? 

Med en snabbt framtvingad ursäkt från min sida vände jag och hundarna på Stövelklacken och återvände snabbt samma väg vi kommit .

Tilläggas kan att på vägen tillbaka , stötte vi på vår vän Älgtjuren igen , och jag tyckte mig se en belåten glimt i älgögonen och en tillstymmelse till leende i mulen på älgen , innan den åtet vände på hoven och sakta vandrade iväg .

 

 

 

Lundhs Hundgårdslucka

2 okt 2012

Inköpte en hundlucka till min nya hundgård från Lundh  ,fick den snabbt och problemfritt levererad . Genast kastade jag mig över montaget av denna intressanta produkt . Spännande och samtidigt förväntansfullt över hur förtjusta hundarna skulle bli över denna för deras skull monterade nymodighet . Kasserade snabbt den gamla luckan av tjock filt som var en  egen konstruktion  .

Nej ,modernt skall det vara med genomskinlig plast så att hundarna ska se vem som är inne och vem som är ute . Måttade ,sågade och med hjälp av min nyinköpta hammare (den gamla använde hundarna som tuggben) , var det snabbt fixat .

Nöjd befann jag mig inne i  hundhuset och väntade med full förtröstaan på att mina hundar skulle storma in och gratulera husse till ännu ett utmärkt val .

Efter ca 15 minuters väntan var jag ännu ensam inne i hundhuset och hundarna utanför och vägrade komma in .till husse .

Trevande försök utfördes visserligen ivrigt påhejade av mig ,med löfte om guld och gröna skogar samt långpromenader .

Inte kom människans bäste vän in och hälsade på , trevligare att vara utomhus och ha koll på mig genom den genomskinliga luckan , som dessutom rörde på sig när man nosade på den .

Köttbullar eller blodpudding blev givetvis den tanke som snabbt dök upp i mitt huvud , in och rota i frysen .

Snabbt upptinade i den underbara uppfinning för oss hundägare som kallas mikro ,återgick jag till hundhuset för att få min nya lucka att visa hur förträfflig den var .

Nu kommer hundarna att rusa in genom luckan så till den milda grad att fästena kanske inte håller var min tanke och förväntan .

Eftersom hundklientelet består av tuffa hundar som schäfer och Riesenschnauzer , var min tanke att diskret hålla mig utom räckhåll för att inte bli omkullkastad när de rusade in genom luckan för att kasta sig över läcker bitarna .

Icke , de tuffa kräken vägrade konsekvent att komma in igenom luckan ,trots löfte om gourmetmiddag och trevligt sällskap (mig) .

Jag fick öppna luckan på egen hand , locka in dem och utfodra hundarna .

Besviken och uppgiven återgick jag till hemmets fåtölj , för att samla kraft att imorgon göra ett nytt försök med min nya ,snygga genomskinliga hundlucka .

 

Hundgård för mig eller hunden ?

30 sep 2012

Det gamla staketet , är kasserat och ett nytt äntligen uppfört och klart , Sju sorger och åtta bedrövelser men färdigt är det .

 

Beställde en ny lucka till hundhuset  på internet och den kom som planerat  tre dagar senare . Givetvis var det fel storlek ,så det var bara att plocka fram sågen och fixa till ett nytt hål .

Att montera en lucka bör väl inte vara något problem , det fixar väl en händig person som jag på en timme tänkte jag .

Glömde bort faktorn människans bäste vän som ville vara med och montera luckan . Ett vattenpass har alla till hands ,för att få det rakt och snyggt monterat . Tillbringade 15 minuter att leta efter detta universalverktyg ,fann det så småningom halvt nedgrävt i syrenbusken bredvid en glatt viftande Riesen .

Om någon hundägare mot all förmodan inte märkt detta , så har det regnat en hel del i höst , och det har råkat bildats lerpölar som är ett himmelrike för pälsklädda varelser . Nåväl ,vad har då detta med luckan att göra ?

Jag , koncentrerad på denna avancerade uppgift att få en lucka att se rak ut ,sitter på huk och mäter upp hur sågningen skall utföras , bredvid mig två stycken dyngsura riesen som bestämmer sig för att det är dags att skaka av sig all lervälling och det givetvis på mig och mina verktyg. Tumstock ,vattenpass ,blyertspenna och såg omvandlades från verktyg till något halt slipprigt och totalt oanvändbart . Ytterligare 15 minuter senare när verktygen ,mina glasögon och jag var avtorkade och redo att återigen fortsätta mitt hantverk , bestämde jag mig för att stänga ute hundarna från hundgården , och själv låsa in mig i den .

Vad fridfullt att arbeta instängd i en hundgård med hundarna på utsidan ,och inga våta hundar som försöker testa om luckan fungerar redan innan den är monterad .

Luckan monterades och nu skulle listerna inrama detta mästerverk ,lätt som en barnlek eftersom jag redan förberett dessa i mått och antal .

Givetvis väl skyddade för hundarna på utsidan av hundgården , vad jag missade var att jag slängde ut hundarna från denna ,och att de givetvis hittade brädorna och använde dessa som tandpetare . Tänk vad en Riesen snabbt kan omvandla lister till tandpetare ,och totalt demolera snyggt tillkapade lister till total oigenkännlighet .

Mitt tålamod nådde sin begränsning och för att inte visa människans bäste vän att jag har svårt att upprätthålla min status som flockledare och sänka mig till deras låga nivå , fattade jag ett avgörande beslut .

Jag avbröt arbetet , slängde något okontrollerat in verktygen i hundhuset ,samlade upp brädresterna och placerade dessa i en tunna där jag tillsammans med mitt dåliga humör eldade upp dessa .

Imorgon gör vi ett nytt försök ,utan hundar och med mig säkert inlåst i hundgården .

Ps . Får komma ihåg att köpa en ny hammare imorgon ,då gummihandtaget till min hammare  är söndertuggat och sålunda är även hammaren förvandlad till tuggben .

 

 

Impregnerad päls ?

26 sep 2012

Visste inte att jag kunde se fram emot minusgrader så mycket . Efter som det känns en månad med regn varje dag ,längtar jag till minusgrader och tjäle .

Har försökt med det mesta och misslyckats varje gång . Hundarna är leriga från topp till svans trots alla mina försök att hålla dessa något så när rena . Vårt hem ser ut som ett gyttjebad från Budapest under högsäsong , samt en smärre grusgrop där hundarna har vilat upp sig , efter att ha lyckats med att hitta alla gyttje och vattenpölar i vår omnejd . Läderstövlar går ju att impregnera mot vatten , undrar om det funkar på hundars päls också ?

Visst , jag får motion och massor av frisk luft . Huden behåller säkert sin spänst också ,den lär nog inte få problem med uttorkning ialla fall .

Regnkläder och stövlar är ett underbart påfund . Tyvärr har människans bäste vän snabbt lärt sig att i min omedelbara närhet , när regnkläderna är avtagna ruska av sig allt vatteninnehåll i pälsen .

Visst är hundar intelligenta och lättlärda , att snabbt överföra all fukt från hund till människa kräver planering och uppmärksamhet .

Hundpäls måste vara det i särklass bästa när det gäller att suga upp vatten och snabbt göra sig av med det . Kanske en innovation när det gäller tillverkning av disktrasor .

Regn åter Regn

22 sep 2012

Hundväder kallas det visst , när det regnar oavbrutet . Vad menas med det ?

Att hundar älskar när det regnar ,eller att de enda människor som är ute är vi hundägare . Jag håller på det senaste alternativet ,möätte en enda person ikväll i ösregnet och det var liksom jag en hundägare .

Så nu har jag bevisat det , eller hur ?

Helgad vare Hunden .

22 sep 2012

Äntligen Helg , avkoppling efter en tuff arbetsvecka , koppla av och stressa ner .

Inte om man har hund tydligen .

Sovmorgonen försvann lika fort som en dröm . Lördag morgon 05:30 tyckte odjuren att det var hög tid att utfodras . Vild lek med rostfria matskålar resulterade att all sömn var totalt bortblåst ,trots tappert försök med hot om att strypa hundarna eller att gömma sig under kudden .

Väl uppstigen för att strypa hundarna insåg jag att det var enklare att utfodra dem , samtidigt som jag själv upptäckte att frukost är ett bra alternativ .

Fem hundar slukar sin mat , betydligt fortare än mina ägg hinner bli klara . Givetvis innebar det att människans bäste vän svansade runt mig i köket . jag insåg att alternativet att ramla över dem och förmodligen bryta någon vital del , eller gå ut och rasta dem i skogen var givet . Detta innebar att min frukost fick vänta tills jag utfört min morgonpromenad .

Stressade snabbt utsvulten som jag var , en snabb rundtur i skogen vilket givetvis orsakade mig dåligt samvete och löfte om att gå en längre promenad när jag fått i mig min livsuppehållande frukost och kaffe .

Kontentantan av min start på en avstressande helg är att det detta inte gäller oss hundägare . Men,men det finns ju en Söndagmorgon också .......

Älg i Natten

20 sep 2012

2012-09-20

Kvällspromenaden gav mig och mina hundar ännu en underbar upplevelse .

Hjärtflimmer och stormskällande hundar . Visst vet jag att älgarna älskar våra äpplen ,men inte så till den milda grad att de behöver övernatta i trädgården .

Vet inte vem eller vilka som blev räddast ? Jag ,älgarna ,mina modiga hundar som skällande gömde sig bakom mig . Vilka tuffa Riesen ???

Nåväl ,de fattade snart galoppen och jagade iväg älgarna ur trädgården , innan de stolta vände sig mot mig ,som med begynnande hjärtinfakt fick tala om för dem vilka modiga och duktiga tikar jag har .

Älgflugor

20 sep 2012

Återigen älskar jag att vara hundägare . Vad mysigt det är att få gå i skogen med alla hundarna och få bekanta sig med Älgflugor som kryper i mitt hår och på hundarna . .Dessutom har de en otrevlig förmåga att hålla sig kvar och vägra låta sig borstas bort , såväl på mig som på hundarna . Riesenschnauserpäls är helt fantastiskt tillhåll för dessa underbara varelser ,helst om de lyckats gömma sig i skägget på Riesen .

Skönt att det finns komplement till fästngar som nu har börjat avta i mängd . Det gäller väl att alltid ha fullt upp med sina hundar ,eller hur ?

Höstrusk

19 sep 2012

Idag ställdes jag inför njutningen av att vara hundägare , snålblåst ,mörkt ,ösregn och lerigt upp till anklarna .

Äntligen känns det som om hösten är här ,löven faller ner till marken i allt tätare skikt .  Hundarna leriga och genomblöta och älskar att ruska av sig i närheten av mig .

Väl inne i värmen så är det fram med skurtrasan och sanera efter alla tassavtryck ,trots att jag försökte få dem rena innan vi gick in . Riesen har enorma tassar fulla med päls så jag misslyckas varje gång , och lär mig tydligen aldrig att det är meningslöst att ens försöka  .    Undrar om det finns stövlar för Riesenschnauser ?